Kustovnica čínska (Lycium chinense)
GOJI- Kustovnica čínska, nazývaná aj Goji, Goja
Rastie ako tŕnistý ker do výšky 2 až 2,5 metra. Domov má pravdepodobne v severovýchodnej časti Číny v provincii Gansu, no rastie aj v severných a západných oblastiach Číny, Japonska a v strednej Ázii.
Slávny čínsky lekár Li Š´-čen 1518-1593, poznamenal vo svojich zápiskoch o nezvyčajnej dlhovekosti ľudí z Nan-čchiou, že títo pravidelne popíjajú víno z Kustovnice.
Plody sú červené, v našej zemepisnej šírke dozrieva koncom leta. Po vysušení pripomínajú červené sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou a šípkami.
Je veľmi dôležitým plodom v Čínskej fytoterapii a dietetike. Už stáročia sa považuje za jednu z nenahraditeľných rastlín. Je výborný antioxidant, a posilňuje imunitný systém. Má sladkú chuť, a neutrálnu povahu. Sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov. Pôsobí na ľudský organizmus z viacerých aspektov. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vitamín E, vápnik, železo, betakarotén, fosfor a vitamíny skupiny B. pomáha znižovať tlak, posilňuje obličky. Používa sa na zvlhčovanie pľúc, dopĺňaní Yang obličiek a pri slabosti kolien. Jej pôsobnosť je na meridiánoch obličiek a pečene, rozhojňuje Yang a posilňovaním pečene zlepšuje zrak. Má schopnosť znižovať hladinu krvného cukru, pomáha pri závratoch..
Možno ju jesť surovú, uvarenú ako čaj, ako dochucovadlo v varených jedlách, alebo nakladanú v alkohole. Kustovnica by sa nemala používať pri napadnutí organizmu vonkajšou škodlivinou a hnačke z prázdnoty sleziny. Takisto ju neužívajte, pokiaľ máte alergiu na túto potravinu, alebo na niektoré zložky v nej zastúpené.